Of ze nu klein zijn of ingrijpend, verbouwingen van vakantiehuizen hebben altijd veel impact. Zeker als het om een woning gaat waar op dat moment mensen wonen die het huis niet tijdelijk zullen verlaten. Of als de winkel open blijft tijdens de verbouwing. Het is dan erg belangrijk dat je ervan op aan kunt dat de afgesproken planning wordt gehaald. Als dat niet het geval is dan is het belangrijk om hiervoor tijdig maatregelen te nemen. Voordat een verbouwing start is het dan ook aan te raden om een noodscenario klaar te hebben voor als de renovatie van je vakantiehuis niet op tijd is afgerond.

Welke verbouwingen kun je beter uitbesteden?

Je kunt een aanpassing aan je woning natuurlijk zelf uitvoeren. Als het een niet te ingrijpende verbouwing betreft en als het gaat om een ruimte die je niet dagelijks gebruikt dan kan dat prima. Zo kun je bijvoorbeeld op de zolder een werkkamer of extra slaapkamer realiseren. Maar als het gaat om verbouwingen van bijvoorbeeld de badkamer, de woonkamer of de keuken dan is het verstandig om vooraf goed te bedenken of je dit zelf gaat doen of het beter is om het uit te besteden. Want als het misgaat bestaat de kans dat je de hoofdrol gaat spelen in een bepaald TV programma op RTL 4.

Verbouwingen aanbesteden

Een grote verbouwing van een bedrijfspand moet uiteraard worden aanbesteed. Dit heeft te maken met het bedrag dat met de verbouwing gemoeid is. Maar natuurlijk kun je ook kleinere verbouwingen aanbesteden door meerdere aannemers een offerte te laten uitbrengen. Ga daarbij niet alleen af op de prijs, maar ook op bijvoorbeeld de gebruikte materialen. Ook de datum van oplevering kan de doorslag geven. Veel bouwbedrijven hebben heel veel werk, dus als er een aannemer is die sneller kan beginnen dan zijn concurrenten dan kan dit een voordeel zijn. Kijk wel naar referenties om te voorkomen dat je een aannemer treft die niet capabel is.

Subsidie voor verbouwing van vakantiehuis

Voor sommige verbouwingen is het mogelijk om subsidie te krijgen. Dit kan aantrekkelijk zijn als je de kosten niet geheel zelf kunt dragen. Informatie over subsidiemogelijkheden vind je bij de provincie. Zij gaan namelijk over het al dan niet toekennen. Wees er wel snel bij want sommige subsidies zijn aan een maximum per jaar gebonden. Ben je te laat dan zal je een jaar moeten wachten om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen.