Wil je een muur metselen dan heb je stenen nodig. Deze zijn in tientallen maten en verschillende kleuren te koop. Nederland is een land waar het redelijk gebruikelijk is om de buitenmuren van woningen en bedrijfspanden van steen te metselen. Kijk je in het buitenland dan zie je dit veel minder. Datzelfde geldt overigens voor dakpannen op de daken van huizen en gebouwen. Wij zijn een land van metselaars en daarom kun je bakstenen hier in veel varianten kopen. Bij het metselen van een muur kun je gebruik maken van verschillende soorten stenen. Zowel qua grootte als qua kleur zijn er diverse opties mogelijk. De traditionele rode bakstenen worden nog steeds het meest gebruikt.

Metselen is een vak

Als je een muur wilt plaatsen dan denk je wellicht dat je dat ook wel zelf kunt. Maar vergis je niet. Metselen is een vak apart en er is wel degelijk kennis en ervaring voor nodig om het goed te doen. Zeker als het om een draagmuur gaat is het zaak hier voldoende aandacht aan te besteden want je wilt natuurlijk niet dat de boel instort. Het metselen van stenen moet dan ook zeer zorgvuldig gebeuren. Als je het niet ziet zitten om dit zelf te doen kun je natuurlijk een vakman inschakelen. Zie ook www.metselaarwijzer.nl voor meer informatie over metselaars.

Stenen in verschillende toepassingen

Je kunt stenen ook gebruiken in plaats van behang of schilderwerk. Je kunt er een binnenmuur mee verfraaien. Het grote voordeel van stenen strips of losse stenen is dat je ze gemakkelijk kunt overschilderen. In een woning worden muren meestal uit twee delen opgetrokken, een buitenmuur en een binnenmuur. Daartussen zit de spouw, die eventueel gevuld kan worden met isolatiemateriaal om het wooncomfort te verhogen en stookkosten te verlagen.

Zorg voor goed voegwerk

Bij het metselen is het erg belangrijk het voegwerk voldoende aandacht te geven. Als de voeg tussen de stenen afbrokkelt kan dit tot gevolg hebben dat één of meerdere stenen uit de muur vallen en er op die manier een opening ontstaat. Voegen doe je met speciaal materiaal dat je meestal direct kunt kopen bij de leverancier van de stenen. Op het internet zijn verschillende instructievideo’s te vinden waarin wordt gedemonstreerd hoe je een muur metselt en ook hoe je daarna het voegwerk snel en deskundig aanbrengt.